Prvi vlasotinački kuvar napisan na dijalektu


kako biti prvi na googlu
Vlasotince: jedna od najlepših varoši u Srbiji

Нема да нема, само може да нестане!


kako biti prvi na googlu

Публикација Власотиначки кувар ауторке Јасмине Митровић писан на призренско-тимочком дијалекту освојила прво место на 14. изложби сувенира и туристичких публикација “Лесковац 2021” у категорији дела са више од 50 страна– У Народној библиотеци „Десанка Максимовић“ представљена је публикација Власотиначки кувар “Нема да нема, само може да нестане” ауторке Јасмине Митровић. Кувар је писан на призренско – тимочком дијалекту, издавач је Туристичка организација општине Власотинце под покровитељством Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

Оно што кувар чини посебно интересантним су анегдоте и приче из живота, кратак блесак сећања на детињство ауторке или на људе који су остали упамћени као легенде власотиначке чаршије, а све то уклопљено је у занимљиве књижевне минијатуре и сваки рецепт читаоци могу да се подсете неке анегдоте из старе чаршије или личности која је обележила неко време, попут Дуде која је држала чувену кафану или мајстора Чеде. Слатка су сећања на сармице од виновог листа, Васину торту, грозјоберску јанију, развукувану баницу сас сирење, пуздерке, мумурузницу, копривњак, јагњећи срмалук, гра, питије, шне-нокле, комисброт и све заслађено сас слатко од грозје.

Ova slika ima prazan alt atribut; ime njene datoteke je vlasotince-centar-2020-iz-vazduha-mala-1024x682.jpg

Оливера Цветковић, представница Туристичке организације, истиче значај очувања призренско-тимочког дијалекта који је део нашег културног идентитета, као и чињеницу да ће Туристичка организација стајати иза пројеката везаних за очување локалног говора. Она је подсетила и на то да је ова публикација недавно освојила прво место на 14. изложби сувенира и туристичких публикација “Лесковац 2021” у категорији публикација са више од 50 страна.

“Веома нам је важно да промовишемо локални говор јер кроз њега много сазнајемо о културном животу и менталитету људи нашег краја, јер је део нашег идентитета”, додала је туризмолог Оливера Цветковић.

“Овај мини кувар, написан са пуно емоција на призренско-тимочком дијалекту, представља типичан пример традиције и очувања како говора, тако и старих традиционалних јела са ових простора. Он није шаљив, како се можда неком читаоцу учинити и не представља само промоцију традиционалних јела, већ се по рецептима које садржи заиста може спремати”, каже Јасмине Митровић, ауторка публикације, позната песникиња из власотиначког краја.

Митровићева је у Галерији Народне библиотеке приредила и изложбу својих радова међу којима су доминирале лејке ручно осликане српском народном шаром и боце украшене декупаж техником, међу којима је свакако најлепша боца из мајчиног креденца стара деценијама, а ту су и грнчарија, тестије сачуване од заборава и заоденуте новим сликарски рухом.

Author: Danilo Kocić


kako biti prvi na googlu