Književna nagrada „Borisav Stanković“ uručena Petru Sariću


kako biti prvi na googlu

Књижевна награда „Борисав Станковић“ уручена је у Врању песнику, приповедачу и романсијеру Петру Сарићу. У име „Књижевне заједнице“ награду је уручио Мирослав Цера Михаиловић.


kako biti prvi na googlu

Једну од најзначајнијих књижевних награда ове године добио је Петар Сарић, аутор четири збирке песама, романа „Велики ахвски трг“, „Сутра стиже господар“; „Дечак из Ластве“, „Петруша и Милуша“; „Сара“, „Митрова Америка“ и „Клобук“. Добитник је више награда и признања и први српски писац са Косова и Метохије који је после Григорија Божовића објављен у „Колу српске књижевне задруге“.

„Тако се нађемо у Борином свету који је одавно за нама и који постаје стварнији од овог у ком тренутно живимо. И тако нам Бора Станковић, попут највећих мајстора писане речи омогућава да се нађемо у том минулом времену, да се у њему и када смо тужни и када смо радосни осећамо комотно дивећи се призорима који и данас под невероватном светлошћу пулсирају неизрецивом сетом и дертом“, рекао је добитник Петар Сарић.

Уредник „Књижевне заједнице Мирослав Цера Михаиловић, прочитао је образложење жирија у саставу професор др Мило Ломпар, професор др Слађана Јаћимовић и књижевник Александар Лаковић, који је једногласно доделио награду Сарићу за целокупно стваралаштво.

„Писац Петар Сарић је с разлогом оцењен као један од најистакнутијих приповедача у савременој српској књижевности. Његов књижевни свет у емотивности дубоко је зароњен у прошлост и завичај. Отуд је у етичком кодексу везан за бројна митска, магијска и историјска значења родне куће и детињства као подручја снажне љубави и као чудне зачетке зла и човековог страха. Његови књижевни ликови одликују се психолошком продубљеношћу и сложеним симболизмом јер се у њима стапају идентитети појединаца и колектива у драматичном приповедном регистру. Сарићев песнички опус утиче на језик његових романа који је поетизован, сликовит, језгровит и лишен сувишног. И по свом лиризму и по психолошким мотивацијама поступака јунака и по драматичним ситуацијама њихових сучељавања Петар Сарић је изразити представник оне традицијске линије српске књижевности чији је уметнички врх оличен у делу Борисава Станковића“, прочитао је образложење Михаиловић.

Бори у част говорили су Верољуб Вукашиновић, Слободанка Митровић и Небојша Лапчевић. У музичком делу програма учествовао је Далибор Младеновић на кавалу, а драмски приказ из Јовче одиграо је глумац Драган Станковић, објавила је РТВ Врање.

Author: Danilo Kocić


kako biti prvi na googlu