Danilo Kocić: Crkva "Odžaklija" u Leskovcu

ЛЕСКОВАЦ - (PanoramaPress) -Црква Свете Богородице, позната у Лесковцу под именом „Оџаклија“, једи...

Sećanje na Boru Zdravkovića

ЛЕСКОВАЦ –  У Лесковачком културном центру синоћ је приређено књижевно вече ,,Сећање на Бору Здрав...

Slem - Nikola Milićević, novinar: Miodrag Veličković, izlaganje

ЛЕСКОВАЦ - (PanoramaPress.016) - Никола Милићевић, познати лесковачки новинар, главни уредник Нове...

  • Danilo Kocić: Crkva "Odžaklija" u Leskovcu

    petak, 16 februar 2018 17:39
  • Sećanje na Boru Zdravkovića

    petak, 22 decembar 2017 11:52
  • Slem - Nikola Milićević, novinar: Miodrag Veličković, izlaganje

    sreda, 22 novembar 2017 13:59

Komarci su relativno malečki insekti al' kod Slogino gi ima neki ko čavke golemi!

sreda, 11 jun 2014 20:54 Napisao 

Rasprostranjeni su širom sveta, al ovuj godinu su se svi sjatili u Leskovac. Jedinke se često mož' nađev pod astal u Safari, a rojevi pored svaku si'licu u grad. Nastanjujev još kanali, bare i ostale žabokrečine. U park ne idite, rasipaše dušu.

 

Komarci (familija Culicidae) - vrsta insekata koja tokom letnji' meseci pije krv na narod 'mesto političari koji su na odmor. Sasvim neopravdano svrstani su u red dvokrilaca jer ovija naši garant imav po pešes' krila - ne mož' gi čovek utepa kol'ko begav.

 

Najaktivniji su uveče i kad su gladni, a gladni su uvek kad stanem da pooratim s nekog na ulicu. Posle samo pet minuta stajanje bićete u mogućnosti da se češate ko šugavi tri, čet'ri dana.

Komarci su relativno malečki insekti al' kod Slogino gi ima neki ko čavke golemi. Telo gi je strogo podeljeno na glavu, toraks i abdomen i zadržava svoj oblik dok ga ne zašljepošeš na zid. Posle nekol'ko šljeposuvanja na isti zid neophodno je da se kupi četka i kanta od 25 kila s poludisperziju.

Na glavu se nalaziv par složene oči s koje te tačno vidi kad ulegneš u sobu. Među oči, nalaziv se antene. Antene gi ne služiv da vatav "Hepi" nego se na nji' nalazi slušni organ s koj me čuje čim ugasim svetlo i legnem da spijem.

Usni delovi formirav rilicu za bodenje prevashodno gole noge i ruke, jednom rečju goli kraci. Rilica se sastoji od pet bodlje koje su nazubljene i one su nekad služile za probivanje kožu, a sad s' nji cepiv i majcu i pantalone. Komarci više privlačiv osobe u tamnije boje, ali studija koju sam sproveo na sopstvenu kožu pokazuje da će me zaodiv u koe god da se obučem.

Na toraks se nalaziv krila. Krila služiv da vi komarac zuji pored uši i da ve nervira, a zvuk koji nastaje radom krila ima frekvenciju koja vam omogućava da ne spijete po cel' noć.

Abdomen (mešina) služi za skladištenje kilo krv koj vi komarac popije. Zbog toga što pljuvačka komarca sadrži svakakva gomna nazvana antikoagulansi, na mestu uboda se ovol'ki crven pečat podigne. Tada je potrebno da se s nesečen nokat toj mesto "prekrsti" i će prođe. Ako se kojim slučajem pušti krv od češanje ne slušajte savete apotekara jer oni samo 'oćev pare da vi uznev. Na bolno mesto sipnuti od rakiju i par minuta ripati do plafon.

Prirodni neprijatelj gi je plastično praherče (tepač) koje nastanjuje tezge na pijac. U zavisnosti od kvaliteta udarca praherče ubiva komarca na mesto, a u zavisnosti od kvaliteta plastike se vr'ća u prvobitno stanje ili se ra'cepi na pola.

Iz Gracku upravu za zaštitu životne sredine je pre neki dan posle doručak, oko jedanaes, saopšteno da se komarci uništavav sa "Aqua – K Othrine (EW)". Ovoj srectvo se upotrebljava razmešano s vodu u razmeri 1:9 odnosno, po leskovačku merku, kilo preparat - trijes kila voda.

Još 8 puta do jesen će se od strane Jugoinspekt zaprđuje s onej pumpe, najavljeno je iz ovuj upravu, a data je i maršruta za prskanje takoj da komarci sad znav kude ne treba da idev ako nećev da se istrujev.

Izvor: FB Koe ima po grad?

Pročitano 885 puta Poslednji put izmenjeno sreda, 11 jun 2014 20:59

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.