Sećanje na Boru Zdravkovića

ЛЕСКОВАЦ –  У Лесковачком културном центру синоћ је приређено књижевно вече ,,Сећање на Бору Здрав...

Slem - Nikola Milićević, novinar: Miodrag Veličković, izlaganje

ЛЕСКОВАЦ - (PanoramaPress.016) - Никола Милићевић, познати лесковачки новинар, главни уредник Нове...

Slem: Dragan Radović o Slobodanu Kostiću Kosti

ЛЕСКОВАЦ – (PanoramaPress.016) - Драган Радовић, познати лесковачки песник, књижевни критичар, есе...

  • Sećanje na Boru Zdravkovića

    petak, 22 decembar 2017 11:52
  • Slem - Nikola Milićević, novinar: Miodrag Veličković, izlaganje

    sreda, 22 novembar 2017 13:59
  • Slem: Dragan Radović o Slobodanu Kostiću Kosti

    sreda, 22 novembar 2017 11:18

Dr Tomislav Ilić: "Jašunjski tonovi"

ponedeljak, 18 decembar 2017 17:16 Napisao 

LESKOVAC (PanoramaPress.016) - Dugogodišnji sudija i predsednik Okružnog  (sada Višeg) suda u Leskovcu dr Tomislav Ilić objavio je knjigu o rodnom selu Jašunji pod naslovom „Jašunjski tonovi“ na oko 350 strana velikog formata (Grafičar No5, 2017).

Delo je promovisano u Jašunji i o njoj je govorio recenzent Dobrosav Turović, istoričar. Po njegovoj oceni, renomirani pravnik i univerzitetski profesor znalački je, na osnovu relevantnih činjenica i prikupljene građe, izložio razvitak sela Jašunje“.

Ilićeva monografija „Jašunjski tonovi“, pored uvodnog dela, sadrži 11 poglavlja, a u monografiji se prepliću dva jezgra – porodično, odnosno lično, i nacionalno-društveno, što je čini interesantnijom za čitaoce i vrednijom za nauku. Sam autor u uvodnom delu ističa da „ova knjiga nije hronika jednog mesta, niti jedne porodice, nije ni istorija mesta i njegovih stanovnika. To je sociološko-ekonomska studija (analiza) Jašunje kao naselja, njegovog stanovništva, njegovih institucija i uslova u kojima je to stanovništvo živelo i kako se ekonomski, kulturno i duhovno menjalo kroz viševekovno postojanje“.

Jašunja je staro naselje na desnoj obali Južne Morave. Smešteno je u podnožju pitomih padina Babičke Gore, na desetom kilometru severoistočno od Leskovca. Prema popisu iz 2011. godine u Jašunji je evidentirano više od 400 stanovnika, a posle Drugog svetskog rata, odnosno 1948. godine, dvostruko više – 839 stanovnika. U blizini sela nalazi se čuveni Jašunjski manastir, koji je pod zaštitom države kao spomenik kulture od velikog značaja.

 

O AUTORU TOMISLAVU ILIĆU

Tomislav Ilić rođen je 23. maja 1937. godine u Jašunji, selu udaljenom desetak kilometara od Leskovca, poznatom po Jašunjskim manastririma koje je sagradila porodica Kantakuzin, bežeći iz Carigrada prilikom propasti Vizantije. U Leskovcu završava osnovnu školu i gimnaziju, a zatim upisuje studije prava u Skoplju. Na Pravnom fakultetu diplomira 23. juna 1961. godine. Po diplomiranju, dolazi u svoj grad i započinje rad najpre u Narodnom odboru sreza Leskovac, u Birou sekretara, a kasnije u službi koja se bavi organizacijom i metodom rada sreskih i opštinskih organa uprave. Maja 1966. godine izabran je za sudiju Opštinskog suda u Leskovcu, a u leto 1971. godine izabran je za sudiju Okružnog suda u Leskovcu. Tako postaje najmlađi sudija ove visoke sudske instance. U prvoj polovini 1981. godine Tomislav Ilić postaje predsednik Okružnog suda u Leskovcu i oktobra preuzima dužnost predsednika suda. U periodu od 1983. do 1984. godine Tomislav Ilić je bio predsednik leskovačke opštine, a od 1984. do kraja 1986. godine poslanik u Skupštini Srbije. Početkom 1993. godine, posle izbora u Srbiji, izabran je za člana Vlade Republike Srbije i ministra pravde, a krajem 1994. godine vraća se na mesto predsednika Okružnog suda u Leskovcu na kome ostaje do početka 2002. godine kada odlazi u zasluženu penziju. U periodu od 1994. do kraja 2004. godine profesor je na Fakultetu za trgovinu i bankarstvo Univerziteta BK u Beogradu.

Doktorirao je sa tezom „Pravne posledice razvoda braka“, koja se sastoja iz Uvoda i zaključka i šest odeljaka koji tretiraju ovu prblematiku, a štampana je u Nišu 1987. godine. Ilić je napisao više desetina naučnih i stručnih radova objavljenih u raznim jugoslovenskim časopisima. Ilić je objavio više monografija iz oblasti građanskog i porodičnog prava, sudskog postupka, udžbenik Ugovorno i poslovno pravo, Poslovno pravo. Zastupljen je brojnim prilozima u ,,Našoj reči’’, ,,Našem stvaranju’’, beogradskoj periodici ,,Pravni život’’, ,,Socijalno pravo’’, ,,Socijalna politika i socijalni rad’’. Ilić je bio višegodišnji predsednik Izdavačkog saveta ,,Našeg stvaranja’’ (1992-1996). Ilić je 1996. godine osnovao list za nauku i književnost „Leskovčanin“

O radu prof. dr Tomislava Ilića objavljen je opširan prikaz u studiji Danila Kocića „Leskovački pisci – tragovi i traganja,“ (Leskovac 2016).

Pročitano 58 puta

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

Prelistavanje.rs Leskovac.biz