Danilo Kocić: Crkva "Odžaklija" u Leskovcu

ЛЕСКОВАЦ - (PanoramaPress) -Црква Свете Богородице, позната у Лесковцу под именом „Оџаклија“, једи...

Sećanje na Boru Zdravkovića

ЛЕСКОВАЦ –  У Лесковачком културном центру синоћ је приређено књижевно вече ,,Сећање на Бору Здрав...

Slem - Nikola Milićević, novinar: Miodrag Veličković, izlaganje

ЛЕСКОВАЦ - (PanoramaPress.016) - Никола Милићевић, познати лесковачки новинар, главни уредник Нове...

  • Danilo Kocić: Crkva "Odžaklija" u Leskovcu

    petak, 16 februar 2018 17:39
  • Sećanje na Boru Zdravkovića

    petak, 22 decembar 2017 11:52
  • Slem - Nikola Milićević, novinar: Miodrag Veličković, izlaganje

    sreda, 22 novembar 2017 13:59

Marko Nedić dobitnik nagrade "Nikolaj Timčenko"

sreda, 06 decembar 2017 12:15 Napisao 

ЛЕСКОВАЦ - (PanoramaPress)- Данас је објављено званично саопштење о одлуци жирија за доделу награде Задужбине "Николај Тимченко" за 2017. годину. Саопштење објављујемо у целини.

На за­вр­шној сед­ни­ци одр­жа­ној 23. новембра 2017. године, жи­ри За­ду­жби­не „Ни­ко­лај Тим­чен­ко“ – Лесковац, ко­ји је ра­дио у са­ста­ву: Драган Жунић, Биљана Мичић и Јован Пејчић (председник), донео је јед­но­гла­сну одлуку да овогодишњи добитник На­гра­де „Ни­ко­лај Тим­чен­ко“, на­ме­ње­не нај­бо­љим срп­ским де­ли­ма из обла­сти на­у­ке о књи­жев­но­сти, бу­де

Марко Недић

књижевни критичар и есејист

за књигу

Чарање и плетење приче

Огледи о савременој српској прози

коју је објавио београдски издавач „Филип Вишњић“

 

Уз Чарање и плетење приче Марка Неди­ћа, у нај­у­жем из­бо­ру за на­гра­ду би­ле су књи­ге: Слободана Владушића Књижевност и коментари (Службени гласник, 2017) и Марка Паовице Метакритички излети (Српска књижевна задруга, 2017).

Марко Недић (1943) иде у ред најзначајнијих проучавалаца савремене српске прозе, којом се он интензивно бави од раних седамдесетих година прошлог столећа. О српској приповедачкој уметности објавио је досад осам књига. Тематски распон Недићевих књижевноисторијских и поетичких истраживања спаја последње деценије 19. века са данашњим прозно-уметничким збивањима.

Награђена књига анализује и вреднује наративне моделе најпре писаца као што су Драгослав Михаиловић, Светлана Велмар-Јанковић и Данило Николић, да би се потом, преко опуса Гроздане Олујић, Моме Капора, Милисава Савића, Мирослава Јосића Вишњића, посветио делима Радована Белог Марковића, Радослава Братића, Милице Мићић Димовске, Мира Вуксановића, Ратомира Дамјановића, Радослава Петковића... При томе Недић најдубљу пажњу поклања оним прозним аспектима који уметнички најплодније одражавају значај и ширину прожимања традиционалног и модерног у причама и романима савремених српских писаца.

Критичар изграђеног и препознатљивог стила, који оснажују методичност и оригиналност примењеног критичког приступа, Марко Недић књигом Чарање и плетење приче још једном потврђује оправдано високо место које његов општи рад заузима у савременој српској науци о књижевности.

Лесковац, 25. новембра 2017.

За жири

Јован Пејчић, с. р.

 

Pročitano 112 puta Poslednji put izmenjeno sreda, 06 decembar 2017 12:17

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

Prelistavanje.rs Leskovac.biz