Danilo Kocić: Crkva "Odžaklija" u Leskovcu

ЛЕСКОВАЦ - (PanoramaPress) -Црква Свете Богородице, позната у Лесковцу под именом „Оџаклија“, једи...

Sećanje na Boru Zdravkovića

ЛЕСКОВАЦ –  У Лесковачком културном центру синоћ је приређено књижевно вече ,,Сећање на Бору Здрав...

Slem - Nikola Milićević, novinar: Miodrag Veličković, izlaganje

ЛЕСКОВАЦ - (PanoramaPress.016) - Никола Милићевић, познати лесковачки новинар, главни уредник Нове...

  • Danilo Kocić: Crkva "Odžaklija" u Leskovcu

    petak, 16 februar 2018 17:39
  • Sećanje na Boru Zdravkovića

    petak, 22 decembar 2017 11:52
  • Slem - Nikola Milićević, novinar: Miodrag Veličković, izlaganje

    sreda, 22 novembar 2017 13:59

Politika: Satirična leskovačka mućkalica

četvrtak, 23 novembar 2017 11:44 Napisao 

ЛЕСКОВАЦ - У понедељак, 20. новембра, Политика је објавила прилог "Сатирична лесковачка мућкалица" са поднасловом: Данилу Коцићу, новинару "Политике" у пензији, уручена "Диплома Жак Конфино" за допринос сатири у Лесковцу.

Ево комплетног прилога из Политике (са ФБ Александра Чотрића, једног од најбољих српских сатиричара).

АЛЕКСАНДАР ЧОТРИЋ: ОДРЖАН ДРУГИ ФЕСТИВАЛ ХУМОРА И САТИРЕ - САТИРИЧНА ЛЕСКОВАЧКА МУЋКАЛИЦА "СЛЕМ"

Уручењем награда ауторима победничких афоризама у Лесковачком културном центру у суботу, 18. новембра завршен је Други фестивал хумора и сатире - Сатирична лесковачка мућкалица „СЛЕМ“.

Прву награду на конкурсу добио је Љубисав Грујић из Пожаревца за афоризам: „Тешко је живети од првог до првог. Много боље живе они који живе од другог“. Друга награда припала је Нинусу Несторовићу из Новог Сада, а трећа Живану Лукићу из Београда. Признање „Миодраг Стојановић Дунђер“ понео је Петар Јовановић из Београда за афоризам: „Бије их лош глас, ускоро ће и гласачи“.

Награде је у име организатора Фестивала уручио је Драган Стошић, председник Лесковачког клуба читалаца, који је истакао да је „хумор саставни део лесковачке традиције и да је 'СЛЕМ' у овом тренутку најмлађи фестивал хумора и сатире у Србији и региону“.

На „СЛЕМ“-у, који је трајао два дана, одата је почаст лесковачким уметницима који више нису међу живима - Слободану Костићу Кости, књижевнику, карикатуристи и хумористи, који је био један од најчитанијих сарадника „Ошишаног јежа“ и Миодрагу Величковићу, карикатуристи, новинару и афористичару, који је иза себе оставио више од четрдесет хиљада карикатура и добио више од стотину награда широм света.

За посетиоце Фестивала одржана је и трибина „Место и улога сатире данас“, на којој су говорили: Андријана Митровић, књижевница и уредница програма СЛЕМ-а, Алексадар Чотрић сатиричар, Бојан Љубеновић афористичар и новинар, Саша Димитријевић карикатуриста, проф. др Драгомир Радовановић, књижевник и Љубисав Грујић, афористичар.

Други Фестивал „СЛЕМ“ отворен је изложбом радова једног од најпознатијих српских илустратора Добросав Боб Живковић. У галерији Лесковачког културног центра приређена је изложба тридесет Живковићевих цртежа.

Првог дана Фестивала уручена је „Диплома Жак Конфино“ Данилу Коцић, пензионисаном новинару „Политике“, писцу и публицисти за допринос сатири у Лесковцу. О књижевном опусу Данила Коцића говорио је проф. др Душан Јањић, историчар књижевности и лингвиста. Лауреат Коцић говорио је о животу и делу једног од првих лесковачких приповедача Жака Конфина, којем је посветио читаву једну студију.

Публику су затим увесељавале анегдоте о згодама и незгодама познатих Лесковчана, које је представио проф. др Живан Стојковић, историчар и аутор књиге анегдота „Езоп у Лесковцу“.

Програми Фестивала одржавани су у књижари „Стошић“ и Лесковачком културном центру, а Градска управа Лесковца препознала је културну потребу за оваквим садржајем и финансијски га је подржала.

К. Р.

Pročitano 109 puta Poslednji put izmenjeno četvrtak, 23 novembar 2017 11:47

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

Prelistavanje.rs Leskovac.biz