Raspisan konkurs za kratku priču "Vukašin Conić"

   LESKOVAC - Porodica književnika Vukašina Conića (1935 - 1980), autora romana Daleki beli putev...

MS udruženje: "Ja imam prava na ljubav i sreću"

LESKOVAC – U leskovačkom Kulturnom centru, sinoć je, povodom Svetskog dana obolelih od multipla sk...

Narodni muzej: Tajne arheoloških depoa

ЛЕСКОВАЦ - У присуству великог броја посетилаца синоћ је у Народном музеју Лесковац отворена изл...

  • Raspisan konkurs za kratku priču "Vukašin Conić"

    utorak, 06 jun 2017 16:12
  • MS udruženje: "Ja imam prava na ljubav i sreću"

    sreda, 31 maj 2017 09:21
  • Narodni muzej: Tajne arheoloških depoa

    sreda, 17 maj 2017 08:57

Sava Dimitrijević, književnik: "Leskovački drveni tramvaj"

subota, 06 maj 2017 14:06 Napisao 

LESKOVAC - Iz štampe je, u izdanju leskovačkog nedeljnika Nova Naša reč, izašla knjiga Save Dimitrijevića “Leskovački drveni tramvaj”.

Stari Leskovac, njegovi sokaci i ljudske sudbine, navike i mentaliteti u njima. Život na sokacima, u starim kućama i baščama. I čaršija u Starom Leskovcu koja odslikava ne samo ono što prati život i rad velikog broja zanatskih i trgovačkih radnji nego i ukupni život u Leskovcu.
To je predmet knjige ,,Leskovački drveni tramvaj” koja, gotovo hronološki, piše o ljudima koji su postojali i još žive u sećanjima njihovih potomaka i potomaka njihovih prijatelja i poznanika. I to – njihovim autentičnim jezikom i načinom mišljenja o onome što pripada i njihovim životima i Leskovcu, u kome su doživeli svoje sudbine i proživeli svoj vek..

Knjiga Leskovački drveni tramvaj je u prodaji u knjižari STOŠIĆ na Širokoj čaršiji.
Čaršija je bila najbolji pokazatelj kako se živi u gradu, kako se zanatlije i trgovci prilagođavaju novim zahtevima i domaćeg i stranog tržišta od čega je zavisila egzistencija Leskočana, ali i ukupan razvoj grada.
Knjiga Leskovački drveni tramvaj, gotovo faktografski, beleži i odslikava ono što se dešavalo u čaršiji i prati život i rad zanatlija i trgovaca i njihovih porodica u Starom Leskovcu.
Poseban značaj ove knjige je u tome što hronološki opisuje i život porodica u svim ulicama koje se i s jedne i s druge strne slivaju u Glavnu čaršiju.
Knjiga LESKOVAČKI TRAMVAJ odslikava dešavanja u čaršiji STAROG Leskovca život. ČARŠIJA U STAROM LESKOVCU BILA JE ŽILA KUCAVICA SVEGA ONOGA ŠTO SE U STAROM LESKOVCU DEŠAVALO – U NjOJ SE PRELAMAO SVE ONO ŠTO SE U STAROM LESKOVCU DOGAĐALO – OD IMANjA do nemanja, i kad se imalo i kad se nemalo. Kad se imalo broj zanatskih radnji se povećavao, u vreme krize – broj zanatlija se smanjivao.
Trgovački duh starog Leskovca, kroz nju su sve tehnološke novine pratile potrebe tržišta, u njoj se videlo koji su zahtevi novog tržišta – sve ono što se u svetu nosilo i što je svetu trebalo – u njoj se ogledalo. Kada su pojedini zanati počeli da se gase – značilo je da potrebe za tim na tržišti nema.

Knjigu možete kupiti u redakciji Nove Naše reči, telefoni 016/214796 i 063/8549104, i u Knjižari “Stošić” pored Leskovačkog kulturnog centra - prenosi JUpress.com.

Pročitano 426 puta

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

Prelistavanje.rs Leskovac.biz