Danilo Kocić: Crkva "Odžaklija" u Leskovcu

ЛЕСКОВАЦ - (PanoramaPress) -Црква Свете Богородице, позната у Лесковцу под именом „Оџаклија“, једи...

Sećanje na Boru Zdravkovića

ЛЕСКОВАЦ –  У Лесковачком културном центру синоћ је приређено књижевно вече ,,Сећање на Бору Здрав...

Slem - Nikola Milićević, novinar: Miodrag Veličković, izlaganje

ЛЕСКОВАЦ - (PanoramaPress.016) - Никола Милићевић, познати лесковачки новинар, главни уредник Нове...

  • Danilo Kocić: Crkva "Odžaklija" u Leskovcu

    petak, 16 februar 2018 17:39
  • Sećanje na Boru Zdravkovića

    petak, 22 decembar 2017 11:52
  • Slem - Nikola Milićević, novinar: Miodrag Veličković, izlaganje

    sreda, 22 novembar 2017 13:59

Sava Dimitrijević, književnik: "Leskovački drveni tramvaj"

subota, 06 maj 2017 14:06 Napisao 

LESKOVAC - Iz štampe je, u izdanju leskovačkog nedeljnika Nova Naša reč, izašla knjiga Save Dimitrijevića “Leskovački drveni tramvaj”.

Stari Leskovac, njegovi sokaci i ljudske sudbine, navike i mentaliteti u njima. Život na sokacima, u starim kućama i baščama. I čaršija u Starom Leskovcu koja odslikava ne samo ono što prati život i rad velikog broja zanatskih i trgovačkih radnji nego i ukupni život u Leskovcu.
To je predmet knjige ,,Leskovački drveni tramvaj” koja, gotovo hronološki, piše o ljudima koji su postojali i još žive u sećanjima njihovih potomaka i potomaka njihovih prijatelja i poznanika. I to – njihovim autentičnim jezikom i načinom mišljenja o onome što pripada i njihovim životima i Leskovcu, u kome su doživeli svoje sudbine i proživeli svoj vek..

Knjiga Leskovački drveni tramvaj je u prodaji u knjižari STOŠIĆ na Širokoj čaršiji.
Čaršija je bila najbolji pokazatelj kako se živi u gradu, kako se zanatlije i trgovci prilagođavaju novim zahtevima i domaćeg i stranog tržišta od čega je zavisila egzistencija Leskočana, ali i ukupan razvoj grada.
Knjiga Leskovački drveni tramvaj, gotovo faktografski, beleži i odslikava ono što se dešavalo u čaršiji i prati život i rad zanatlija i trgovaca i njihovih porodica u Starom Leskovcu.
Poseban značaj ove knjige je u tome što hronološki opisuje i život porodica u svim ulicama koje se i s jedne i s druge strne slivaju u Glavnu čaršiju.
Knjiga LESKOVAČKI TRAMVAJ odslikava dešavanja u čaršiji STAROG Leskovca život. ČARŠIJA U STAROM LESKOVCU BILA JE ŽILA KUCAVICA SVEGA ONOGA ŠTO SE U STAROM LESKOVCU DEŠAVALO – U NjOJ SE PRELAMAO SVE ONO ŠTO SE U STAROM LESKOVCU DOGAĐALO – OD IMANjA do nemanja, i kad se imalo i kad se nemalo. Kad se imalo broj zanatskih radnji se povećavao, u vreme krize – broj zanatlija se smanjivao.
Trgovački duh starog Leskovca, kroz nju su sve tehnološke novine pratile potrebe tržišta, u njoj se videlo koji su zahtevi novog tržišta – sve ono što se u svetu nosilo i što je svetu trebalo – u njoj se ogledalo. Kada su pojedini zanati počeli da se gase – značilo je da potrebe za tim na tržišti nema.

Knjigu možete kupiti u redakciji Nove Naše reči, telefoni 016/214796 i 063/8549104, i u Knjižari “Stošić” pored Leskovačkog kulturnog centra - prenosi JUpress.com.

Pročitano 510 puta

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

Prelistavanje.rs Leskovac.biz