Danilo Kocić: Crkva "Odžaklija" u Leskovcu

ЛЕСКОВАЦ - (PanoramaPress) -Црква Свете Богородице, позната у Лесковцу под именом „Оџаклија“, једи...

Sećanje na Boru Zdravkovića

ЛЕСКОВАЦ –  У Лесковачком културном центру синоћ је приређено књижевно вече ,,Сећање на Бору Здрав...

Slem - Nikola Milićević, novinar: Miodrag Veličković, izlaganje

ЛЕСКОВАЦ - (PanoramaPress.016) - Никола Милићевић, познати лесковачки новинар, главни уредник Нове...

  • Danilo Kocić: Crkva "Odžaklija" u Leskovcu

    petak, 16 februar 2018 17:39
  • Sećanje na Boru Zdravkovića

    petak, 22 decembar 2017 11:52
  • Slem - Nikola Milićević, novinar: Miodrag Veličković, izlaganje

    sreda, 22 novembar 2017 13:59

Gordana Pavlović, književnica: "Svetlost kandila"

ponedeljak, 24 april 2017 11:21 Napisao 

Почетком маја из штампе излази књига „Светлост кандила“, српске књижевнице Гордане Павловић, у издању ИК Свен из Ниша.

Књига је по свему необична, како дизајнерски урађеним страницама, тако и речима исписаним у њој. Духовне мисли, поруке и песме, позивају на повратак православној вери, љубави, а исписане речи доносе мир у души. Књига је добила благослов  Схи - Игуманије Ефросиније Николић, манастир Нови Стјеник...

 

ПРЕДГОВОР: "СВЕТЛОСТ КАНДИЛА”- МИР У ДУШИ

 Својим препознатљивим стилом и умешношћу књижевница Гордана Павловић поклања нам књигу “Светлост кандила”. Сама по себи  књига је необично урађена, како графички, тако и  стилски. Испреплетеност кратких форми и песама доприносе  да читалац осећа унутрашњи мир и спокој,  што и јесте један од циљева књиге.

На посебан начин Гордана се обраћа Богу, молећи га за спас, првенствено свог српског рода, а потом и својих ближњих. Те речи потичу из чисте душе, препуне емоција и лирике. Такође, директно се обраћа брату Србину и сестри Српкињи, да не поклекну, да не губе наду и никада не губе веру, без обзира кроз која искушења пролазе.

Време у којем живимо је оптерећено материјалним стварима, а потпуно је занемарена духовна изградња. Сиромаштво духа, губљење вере, доводи до испразности људског бића и Гордана, свесна те опасности, опомиње својим речима да је снага веровања неприкосновена. Човек који нема извор светлости, када утоне у највећу таму, и када изгуби пут до извора свога бивствовања, жив нестаје.

Снага сваке написане речи у овој књизи  је моћ  да подигне посрнулог, да утеши несрећног, да врати на прави пут залуталог...

Као да се иза сваке реченице крије чудесни мир, смирај, који изађе са листова и усели се у самог читаоца. А зар не вапимо сви за унутрашњим миром?

Јасна је порука: не одустај, не сагињи главу, не окрећи се од Господа-јер тамо је твој спас. Веруј! Веруј целим својим бићем и чувај Бога у души, јер је то једини исправан начин живљења и једино тако никада ниси сам. Васпитавај своју децу у духу Православља, да уздижу славу Господа и  шире љубав Божију!

Свака реч шири светлост доброте,честитости и племенитости-врлине Православца, а између редова мирисом тамјана сва туга, бол, немоћ нестају.

Остаје “Светлост кандила”, књига коју од срца препоручујем...

Љубиша Павловић

 

СВЕТЛОСТ КАНДИЛА (из књиге)

Када те туробне мисли обухвате, стрепња савије и стеже, туга сваку пору на кожи затеже, испред иконе стани и кандило упали...

Уз речи молитве, Богу упућене,  осети благодат пламена како те растерећује, како вера православна љубављу исијава. Унутра, у теби, у срцу твоме, где Господа чуваш, исти такав пламен гори и обасјава те, испуњава покорношћу вољи Његовој, учи да будеш пожртвован и истрајан.

Види како светлост кандила све зле силе тера, јер оне у таму беже, склањају се у мржњу и себичност, похлепу и огавност...

А на овој светлости љубав обасјава, доброта, племенитост  и честитост се осликава, још кад се пламену Оченаш шапуће и тамјан замирише, сав чемер нагомилани у прах се претвара и ишчезава. И најјаче стеге снагом вере се истопе, и највеће туге Милошћу његовом ублаже, тешке мисли у бестрагије беже...

Осећаш ли како се благословена светлост кандила шири,  како у твој унутрашњи свет упловљава, како се смирај у тебе усељава?

То снага вере и оданост Богу љубављу те преплавила, светлост кандила просветлила, па се ближњем свом окрећеш,  у загрљај примаш и позиваш, па заједно обасјани изговарате:

„Господе Исусе Христе, учитељу мудрости,

молим Ти се, отвори очи срца мог,

да бих слушао реч Твоју и разумео је,

и творио свету вољу Твоју

која је у њој откривена

нама,  грешним и безумним људима...“

Амин.

 

 БИОГРАФИЈА

 

Гордана Павловић рођена 16.05.1971. године у Сарајеву.  До сада је објавила девет  књига:

"Аманет"- поезија (два издања)

"Кад душа проговори"-поезија и проза

"Потка живота"-поезија

"Шкриња успомена"-кратке приче

"Пукотине срца"-вишејезична поезија

"Челична воља"-роман (два издања)

"Вртлог" -приче и есеји

„Завештање мом српском роду“- приче о злочинима над Србима.

„Светлост кандила“-духовне поуке, песме-у штампи

Роман "Челична воља" је проглашен за најбољи роман ИК СВЕН  за 2015. годину и због свог квалитета и јаке поруке коју носи заступљен је у школским библиотекама широм Србије.

Песма "Шта ће ми?"-у јуну 2014. године  освојила је другу награду на Међународном фестивалу "Лирични гласови" у Бугарској. Њене песме и приче су  објављене у преко 100 различитих зборника и антологија.

–Члан је Удружења књижевника Србије и редован члан Матице српске, Нови Сад.

–Члан Српског удружења „Ћирилица“-Београд

–Члан је  "Седмице" из Франкфурта (подружница УКС-а);

–"Горске виле" из Подгорице (Колективни члан Матице Српске);

–Почасни члан књижевног клуба "Душко Трифуновић"-Кикинда;

–Почасни председник Удружења слободних стваралаца "Алекса Шантић"-Република Српска.

Рецензент је преко 80 књижевних дела у Србији и иностранству и уредник је великог броја књига.

Заједно са супругом Љубишом Павловић приредила је и уредила многе  заједничке књиге и антологије, међу којима су и: “Причај ми родни крају“; „Не дирај моје огњиште“; „Славом предака и снагом потомака Србија васкрсава“,...

Песме су јој преведене на македонски, енглески, немачки, бугарски, албански, словеначки  и као такве презентоване у различитим новинама и културним установама широм света.

Поједини текстови из књиге „Завештање мом српском роду“ објављени су на великом броју интернет портала, новина и веома изузетно добро прихваћени од стране читалаца.

Живи и ствара у Београду, уз подршку својих најмилијих, супруга Љубише, сина Николе и кћерке Анђеле.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pročitano 409 puta

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

Prelistavanje.rs Leskovac.biz